Privatetterforsker | Lang erfaring | Dekker hele landet

10 tips til hvordan bevare et åsted etter innbrudd

Nordlys Etterforskning AS sikrer mange åsteder, og sørger for at saken er godt nok belyst før man leverer politianmeldelse. I denne artikkelen tar vi for oss hva man selv kan gjøre, om man har blitt utsatt for innbrudd.

Nå er det ferietid for mange i Norge. Dette bringer de fleste ut av sine boliger og ut på late stranddager, hage-sprell, eller utenlandsferie. Lek og moro overdøver innbruddsalarmen som uler fra en app på telefonen, som ligger surret inn i et fuktig håndkle. Du reiser hjem etter en lang dag, og finner døren brutt opp med alle dine mangfoldige affeksjonseiendeler ødelagt eller stjålet.


Du agerer i affekt og løper inn for å lete etter krigsmedaljen fra bestefar eller bunaden du arvet fra mormor, og legger ikke merke til at du kontaminerer hele åstedet med dine fingeravtrykk og sanden du tok med deg fra stranden. Du leverer likevel en anmeldelse, men politiet eller påtalemyndigheten henlegger saken på bakgrunn av bevisets stilling.

Innbrudd

Hva er definisjonen på et innbrudd?

Et innbrudd defineres som å uberettiget ta seg forbi en sperring (for eksempel en dør eller et vindu) som har til hensikt å holde uvedkommende utenfor området. Strafferammen er vanskelig å konkludere med, da det avhenger av sakens omfang og hvor vedkommende har brutt seg inn. Har et innbrudd foregått i et privat hjem eller hytte, kan man bli straffet med fengsel inntil seks år Jf. Straffeloven § 322.  


10 tips til hva du gjør etter et innbrudd i din bolig

  1. Kontakt politiet på 02800 og fortell de hvem du er, hvor du ringer fra, og hva som har skjedd. Dersom du er i nød eller er skadet gjelder 112 (politiet), 113 (ambulanse) eller 110 (brann). Dette må enhver bedømme ut fra situasjonen. Dersom politiet ikke har ressurser til å sikre åstedet, men du må inn i boligen av forskjellige årsaker, er det tiltak du selv kan gjøre.

  2. Stopp, tenk og ta frem telefonen. Forsøk å ta så mange bilder/video av åstedet som mulig uten å kontaminere åstedet for mye. Undersøk utsiden også, dersom de ikke har benyttet seg av døren. Dette er en sikkerhet dersom du må inn i boligen og uheldigvis flytter på noe. I tillegg er dette nyttig både for politiet og forsikringsselskapet.

  3. Pass på egen sikkerhet slik at ingen skader seg på eventuelle glasskår eller lignende.

  4. Forsøk å kartlegge måten de har kommet seg inn på, uten å røre håndtak eller annet som kan ha noen andres fingeravtrykk på seg, og tilstreb så langt det lar seg gjøre å ikke berøre disse.

  5. Noter ned det som du ser er borte med første øyekast, og omtrentlig verdi samt hvilken skade som er gjort på boligen.

  6. Anmeld forholdet på politiets nettsider. Sørg for at det som fremgår av anmeldelsen er relevant, og at du får med så mange relevante detaljer som mulig uten å overdokumentere. Målet er å hjelpe politiet i sitt arbeid så langt det er mulig (forenkle politiets arbeid). Ønsker du å styrke anmeldelsen så mye som mulig, er det på dette trinnet det kan være hensiktsmessig å kontakte oss.

  7. Dokumenter for din egen del at du har skrevet en anmeldelse og hvilke bevismateriell du har lagt ved (dette kan du gjøre ved å ta et bilde). Dette for din egen sikkerhet dersom anmeldelsen og/eller bevisene blir borte/mistet. Dette gjelder særskilt om du leverer en fysisk anmeldelse.

  8. Dersom et vindu er ødelagt kan du ta kontakt med en lokal glassmester dersom et eller flere vinduer er knust slik at det blir fikset midlertidig, og det fortsatt er mulig å bo og oppholde seg i boligen.

  9. Ring ditt forsikringsselskap og forklar hva som har skjedd – de bistår deg med hvilken informasjon de har behov av og vil mest sannsynlig spørre deg om du har anmeldt forholdet.

  10. Dersom du ikke har all informasjon/oversikt over skadene per nå, kan du alltids ettersende informasjon. Både politiet og forsikringsselskapet vil være behjelpelige med hva du trenger å gjøre, samt hva de har behov for av informasjon.

 

 


Nyttig!

Visste du at det i løpet av en femårsperiode ble etterforsket 13 381 tyverier fra bolig/fritidsbolig? 12 732 av disse forble uoppklarte. 11 470 saker ble henlagt på bakgrunn av manglende opplysning om gjerningsperson, ifølge tall fra SSB.

 

 

Se vår hjemmeside for mer informasjon

NORSPES

Privacy policy

OK