Privatetterforsker | Lang erfaring | Dekker hele landet

Privatetterforsker bistår deg: Hvordan skrive anmeldelse

Vi i Nordlys Etterforskning AS leverer ukentlig flere anmeldelser på vegne av klienter. Om du ønsker å anmelde et forhold, f.eks tyveri, innbrudd, svindel, personangrep eller trusler, er det viktig at saken er godt nok belyst. I denne artikkelen tar vi for oss hva man selv kan gjøre, om man ønsker å politianmelde en sak.

Det å skrive en anmeldelse kan være en vanskelig og krevende oppgave. Politiets anmeldelsesskjema i PDF-form kan være en vanskelig labyrint. Dersom man er stresset og man nettopp har opplevd en uvanlig og opprørende hendelse vil denne oppgaven være enda vanskeligere, spesielt om du ønsker en god politianmeldelse og et håp om å få straffet gjerningspersonen.

Anmeldelse

Hva er en politianmeldelse?

En politianmeldelse er en melding eller varsling til politiet om et straffbart forhold. Du kan for eksempel anmelde trusler, anmelde mishandling, anmelde trakassering, og mye annet. Har det foreligget et straffbart forhold, kan det anmeldes.

 

Hvordan skrive politianmeldelse:

1. Vær så kort og konkret som mulig:

  • Hvilken type forbrytelse: Beskriv nøyaktig hva som har skjedd.
  • Tid og sted: Hvor og når skjedde hendelsen?
  • Gjerningsperson: Beskriv gjerningspersonen som utførte handlingen. Hva vet du om personen? Beskriv gjerne alder, kjønn, klær og eventuelle andre beskrivelser som ansiktshår eller fremtredende tatoveringer.
  • Vitner: Var det noen andre som var vitne til hendelsen? Oppgi kontaktinformasjon og navn.


2. Hold deg til faktum:

  • Unngå å skriv hva du tror, hold deg kun til rene fakta.
  • Skriv forståelig, tydelig og med et enkelt språk.

 

3. Hendelsesforløp:

  • Forklar kort hendelsesforløpet i kronologisk rekkefølge.

 

4. Objektivitet:

  • Forsøk å hold deg objektiv.


5. Kopier:

    • Påse at du tar kopier av alt du gir til politiet.

     

    Eksempel på politianmeldelse:

    «Jeg anmelder at det har blitt stjålet en bil fra garsjen min utenfor [adresse, by] natt til [dato].
    Bilen er av [merke, modell, farge]. Tyveriet ble oppdaget [tidspunkt]. Jeg har ikke sett gjerningspersonen, men naboen [navn, telefonnummer] fortalte at de så bilen kjøre i [retning].»


    Henleggelse på politianmeldelse:

    Dersom din anmeldelse blir henlagt på bakgrunn av bevisets stilling, resurser, eller intet straffbart forhold foreligger, er det kanskje noe som mangler. Neste steg er derfor rapport til anmeldelse.

     

    Rapport til anmeldelse:

    En rapport til anmeldelse går ut på at du må ha ytterligere informasjon om hendelsen og/eller gjerningsperson(ene). Det lønner seg å overlate dette arbeidet til profesjonelle aktører, da de har ekspertise og erfaring innen hva politiet ønsker og har behov av for å ha rimelig grunn til mistanke. Dersom du mangler bevis eller informasjon om gjerningsperson, er dette også noe en profesjonell privatetterforsker bistår deg med, så vel som spaning om det er ønskelig og nødvendig for å få de viktigste bevisene.  

    Privatetterforskere har bred og lang erfaring på det å arbeide med anmeldelser. Dette gjelder måten det er satt opp, hvilke detaljer i hendelsesforløpet politiet eller påtalemyndigheten har bruk for, eller noe så lite som hvilke ord man benytter seg av.


    Hva skjer etter at jeg har anmeldt?


    Saksgangen i en anmeldelse:

    Saksgangen kan variere avhengig av type sak, men som oftest er gangen slik som nedenfor.

    1. Anmeldelse:

    • Avgi anmeldelse: Du kan levere en anmeldelse muntlig, skriftlig, eller elektronisk gjennom politiets nettsider.

    2. Vurdering av politiet:

      • Rimelig grunn til mistanke: Politiet vurderer om det foreligger rimelig grunn til mistanke at det har foreligget en straffbar handling.
      • Etterforskning: Dersom politiet mener det er skjellig grunn til mistanke, vil det bli igangsatt en etterforskning.

      3. Etterforskning:

        • Innhenting av bevis: Politiet vil igangsette etterforskning ved å avhøre vitner og siktede, gjennomføre taktiske og tekniske undersøkelser, samt innhente annen form for bevis.
        • Varighet: hvor lenge en etterforskning tar, vil avhenge av flere aspekter, som blant annet sakens karakter og prioritering.

        4. Påtalevedtak:

          • Henleggelse: Dersom politiet ikke får innhentet nok bevis, vil saken bli avsluttet her, og du vil få beskjed om at anmeldelsen din er henlagt.
          • Tiltale: Dersom politiet får innhentet nok bevis, vil saken bli sendt til påtalemyndigheten, som på sin side vil avgjøre om det skal reises tiltale mot den mistenkte.

          5. Rettslig behandling:

            • Domsavsigelse: Dersom avgjørelsen til påtalemyndigheten er at det skal reises tiltale, vil saken gå for retten og dommeren vil vurdere bevisene som blir fremlagt og avsi en dom.

             

            Dersom du ikke har nok bevis i din sak, eller ikke får fremlagt saken på riktig måte, vil du stoppe ganske tidlig opp i prosessen, og du vil på nytt bli nødt til å sende en anmeldelse. Det er derfor lønnsomt for deg å ta kontakt med en privatetterforsker som kan bistå deg med å få anmeldelsen korrekt første gang. Privatetterforskeren håndterer saken for deg fra start til slutt, og du kan fokusere på å komme deg forbi ugjerningene som er gjort mot deg.

             

            Lei en privatetterforsker i dag og drøft saken gratis og uforpliktende med en av våre etterforskere på telefon 94 09 90 95, eller på e-post kontakt@norspes.no

             

            Les mer om oss her.

            Privacy policy

            OK