Privatetterforsker | Lang erfaring | Dekker hele landet

Privatetterforsker - Din Guide til Profesjonell Hjelp

Med mange års erfaring innen etterforskning, kan vi i Nordlys Etterforskning AS bistå deg i din sak. Vi tilbyr undersøkelser og vurderinger i strafferettslige saker, sivile saker og saker av privat karakter. I denne artikkelen tar vi for oss vårt fagfelt, og hva det innebærer.

Privatetterforsker – yrke

I en verden med stadig forandring i samfunnet er behovet for privatetterforsker enda viktigere enn noen gang. Profesjonell hjelp av en privatetterforsker kan være avgjørende for å løse de problemer man kan ha personlig, men også forretningsmessige utfordringer. Du bør derfor overlate dette til en dyktig privatetterforsker som besitter den nødvendige ekspertisen man trenger.


Private etterforskere må besitte en stor interesse for feltet man skal etterforske. Utdanning i seg selv er ikke alltid nok, da flere utdanninger ikke har nok praksis eller erfaringsmessig tyngde for å kunne ta avgjørelser som er viktige i de saker man arbeider med. Det må tas tungtveiende avgjørelser, og disse avgjørelsene kan endre en persons liv. Privat etterforskning er teori og mye praksis. Personlig egnethet blir også vektlagt i stor grad og er avgjørende for sakenes løsningsgrad.


Privatetterforskere benytter seg av de samme metodene som politiet, men i tillegg benytter man seg av den personlige interessen, nysgjerrigheten og egnetheten for arbeidet. Som privatetterforsker må man til enhver tid holde seg oppdatert på norsk lov og nye etterforskningsmetoder.


Engasjering av en privatetterforsker kan være et svært viktig steg mot å løse komplekse saker og å finne sannheten. Det er viktig at man blir tatt på alvor når man henvender seg til et byrå. Det er samtidig viktig å være klar over at privatetterforskere verdsetter diskresjon og ekspertise, noe som kan ses i sluttproduktet man mottar når oppdraget er avsluttet.


Ved å følge guiden nedenfor vil man ha et bedre utgangspunkt for å forstå hva en privatetterforsker er, hva en privatforsker kan gjøre og tilby, samt hvordan finne den mest profesjonelle privatetterforskeren tilpasset dine behov.

 

Hva er en privatetterforsker?

En privatetterforsker, også på folkemunne kalt privatdetektiv eller detektiv, er gjerne en person eller et firma som har bakgrunn innenfor relevante utdanninger som utfører etterforskning og samler relevant informasjon om en bestemt sak eller en person. På engelsk ofte kalt en PI eller Private Investigator.


En privatetterforsker arbeider i hovedsak med å samle og analysere informasjon. Dette kan inkludere alt fra bedriftsrelaterte undersøkelser som blant annet økonomisk utroskap eller bakgrunnssjekk før ansettelse, til personlige saker om mistanke om utroskap og sikring av bevis i en straffesak. Mange har en forestilling om at private etterforskere kun etterforsker utroskap, men dette er en liten del av hva privatetterforskere jobber med. De største sakene er som regel justismord og saker innen barnevern. Mange tar kontakt når de blant annet ønsker bistand til å klage på barnevernet sin avgjørelse eller arbeid.

 

Har privatetterforskere politiutdanning?

Noen privatetterforskere har politiutdanning, og noen besitter kunnskap innen politifag. Mye av det en privatetterforsker og en politietterforsker gjør er likt, men en privatetterforsker har gjerne tilegnet seg egen kunnskap og spisset sin kompetanse innenfor politifaglig retning, men også innenfor politiets kjernekompetanse. Man kan derfor også bli etterforsker uten politiutdanning.


Noen stiller spørsmål ved om tidligere politietterforskere er de beste privatetterforskerne. Som svar på dette kan man si at de ikke nødvendigvis er det. Grunnen til dette er at politiet i stor grad etterforsker automatisert, som betyr at de har politimyndighet og tilgang på en rekke systemer. Dette gjør at det daglige etterforskningsarbeidet ofte er mye enklere, enn hva en privatetterforsker står ovenfor i sin hverdag. Tidligere politietterforskere er vant til å etterforske som politi, men kan ha vanskeligheter med å tilpasse seg den sivile tilnærmingen til faget.


Privatetterforsker er en person som ofte etterforsker saker politiet har henlagt, eller saker som er ferdig etterforsket av politiet med uønsket utfall. Det kan også være andre veien der det starter med privat etterforskning, for så at en ferdig etterforsket sak sendes videre til korrekt instans. Noen klienter ønsker en second opinion på arbeidet som er gjort der det for eksempel retter tvil om politiets eller barnevernets arbeid, metodebruk eller konklusjon.

 

Kjente norske privatetterforskere

Vi har flere kjente norske privatetterforskere i Norge. Mange har nok sikkert hørt om Espen Lee, tidligere pengeinnkrever som nå arbeider som privatetterforsker med Andy Lasgård i podcasten Henlagt. Andre kjente er Ola Thune, Tore Sandberg, Oddleif Sveinungsen, og privatetterforsker Simen Weberg. Sveinungsen arbeider ikke lenger aktivt som privatetterforsker.

 

Hvordan arbeider en privatetterforsker?

En jobb som privatetterforsker betyr at våre arbeidsmetoder varierer fra sak til sak. Nedenfor finner du de vanligste teknikkene vi benytter oss av.

  • Intervjuer: Samle informasjon fra vitner og andre relevante personer gjennom samtaler.
  • Overvåkning/spaning: Observasjon av mistenkelig aktivitet tilpasset oppdragets formål.
  • Analyse: Analysering av elektronisk data og dokumenter for å kartlegge mønster, men også for å se et bilde av uregelmessigheter og diffuse bemerkelser.
  • Samarbeid: Et tett samarbeid med myndigheter som for eksempel politi, domstol eller advokater.

 

Er privatetterforskning lovlig?

Ja, det å være privat etterforsker er lovlig i Norge, men også i mange andre land. Derimot er det andre lover og regler som må følges i de forskjellige landene. Som privatetterforsker må man respektere de lover og regler som gjelder i det landet der man arbeider. Om et sluttprodukt skal benyttes utenfor Norge, må privatetterforskeren sette seg inn i de gjeldende lover som gjelder for det landet arbeidet skal benyttes i.

Vi som privatetterforskere har ikke anledning til å gå inn på andres digitale utstyr, dette strider mot personvernreglene og straffeloven, noe som er svært viktig å følge innen vår bransje. Derimot kan vi gi konsultasjoner når det gjelder digital utroskap og tegnene du bør se etter og hvordan du for eksempel enkelt kan avsløre utroskap på Snapchat.

 

Hvordan velge riktig privatetterforsker?

En privatetterforsker må følge norsk lov. Dessverre finnes det aktører som bryter med dette, noe som kan gi uheldige konsekvenser for deg som person, men også bruk av sluttproduktet dersom det er ulovlig ervervet bevis.

Du kan lese mer om hvordan du finner riktig privatetterforsker for din sak her.


Hvilke regler har en privatetterforsker?

Dette er noen av de reglene vi som privatetterforskere må følge på et generelt grunnlag:

  1. Lovlighet: For å kunne utføre vårt arbeid må vi blant annet ha en kontrakt med vår klient. Privatetterforskere eller lederen for disse skal ha inngående forståelse for relevante lovgivninger, og fortløpende kunne gjøre riktige vurderinger.
  2. Personvern: Vi som privatetterforskere må til enhver tid overholde personvernet til både de som tar kontakt for å drøfte sak, men også de aktive klientene og tredjeparter.
  3. Lover og regler: Som privatetterforsker må man følge de lover og regler som gjelder i det landet man arbeider i.
  4. Etiske prinsipper: Etikk og profesjonalitet er viktig i en privatetterforskers yrke. Som privatetterforsker må man ofte opptre med etisk atferd ovenfor vanskelige temaer.
  5. Objektivitet: Som privatetterforsker må man til enhver tid arbeide objektivt og gi korrekt informasjon i rapporter eller annet sluttprodukt.

 

Hvor holder privatetterforskere til?

Privatetterforskere arbeider i den delen av landet arbeidet finnes. Mye foregår via datamaskin for gjennomgang av dokumenter og samtaler med involverte, men man vil kunne få en privat etterforsker hvor enn man finnes i landet dersom dette er ønskelig. Om du ønsker en privatetterforsker i Oslo, Bergen, Stavanger, eller Tromsø, finnes privatetterforskere der for å bistå deg i din sak.

 

Hva koster en privatetterforsker?

Prisen for en privatetterforsker koster kr. 1.500,- inkl. mva. per time. Hva totalsummen blir avhenger av sakens omfang og etterforskningsskritt. Våre tjenester er av høy kvalitet og våre pristilbud er rimelige dersom man verdsetter profesjonalitet og ekspertise. Ofte ser man at fastpriser ikke nødvendigvis utgjør at arbeidet har den tyngden den trenger for å kunne brukes i etterkant. Billig er ikke alltid best.

I sluttsummen betaler du ikke bare for arbeidet, men også for:

  • Kunnskap
  • Erfaring
  • Punktlighet
  • Ansvar
  • Trygghet
  • Sikkerhet
  • Oppklaring


Hvordan skaffer jeg privatetterforsker?

  1. Ta kontakt: Det første steget er å ta kontakt med et profesjonelt privatetterforskningsfirma. Det er viktig å drøfte saken i sin helhet slik at etterforskeren kan gi deg et uforpliktende pristilbud som samsvarer med ønsket måloppnåelse. Ta kontakt med oss her.

  2. Saksgang: Du vil alltid motta en overordnet saksgang enten per telefon eller e-post slik at du vet hva dine penger går til.

  3. Godkjenning av kontrakt: Du godkjenner kontrakten du får tilsendt dersom du ønsker å benytte deg av det tilbudet du har mottatt. På denne måten har både du som klient og vi som oppdragstakere en sikkerhet til å utføre oppdraget som er avtalt.

  4. Oppdragsstart: Når kontrakten er godkjent og beløpet innbetalt vil du bli koblet til en etterforsker som har ansvaret for din sak. Etterforskeren tar kontakt for neste steg i saksgangen og for å orientere deg som klient om veien videre.

  5. Underveis: Oppdraget løper sin gang med de etterforskningsskritt som er bestemt, og du vil etter hvert motta et sluttprodukt. Når du mottar sluttproduktet, avhenger av sakens karakter og eventuelle frister.

  6. Oppfølging: Når saken er ferdig bistår vi med oppfølging av eventuell vitneførsel, advokatbistand etc.

 

 

Overlat arbeidet til oss, så gir vi deg den tryggheten du trenger.

Ta kontakt for en uforpliktende og gratis drøfting av saken på telefon 94 09 90 95, eller på kontakt@norspes.no

 

Ler mer om oss her.

Privacy policy

OK