Når en person blir uskyldig dømt er ikke dette bare et justismord, dette betyr også at den egentlige gjerningspersonen kan gå fri, og kan gjenta sine ugjerninger mot nye uskyldige personer.
Så hva er et justismord?
Vi har alle lest om Baneheia saken og Viggo Kristiansen, men han er ikke den første som er uskyldig dømt i Norge. Andre kjente justismord i Norge er blant annet Fritz Moen, Thomas Quick, samt drapet på Birgitte Tengs. Dette betyr at flere personer har vært i fengsel i mange år, uskyldig dømt, etter å ha vært utsatt for aktørenes mangel på kompetanse innen feltene som vi i prinsippet skal kunne stole på og støtte oss til. Dessverre finnes det nok et større mørketall enn det som fremstilles i dagens medier.
Før politiet endret sine metoder fra 1980/1990-tallets manipulative teknikker- til mer forskningsbaserte avhør med mål om å innhente informasjon, og avkrefte eller bekrefte hypotesen av et straffbart forhold, var det mange mennesker som ble offer for falske tilståelser.
Problematikken lå i hovedsak på det faktum at hver etterforsker på den tiden hadde sin individuelle måte å gjennomføre avhørene på, noe som utgjorde at mange ble offer for bekreftelsesfellen. Et oppklaringspress fra politikere, etterforskningsledere, fornærmede og pårørende, ville gjøre at en ny ivrig etterforsker fra politihøgskolen ville ha et brennende ønske om å vise sin plass i systemet. Av den grunn var det dessverre mange som begikk feil på bekostning av de mistenkte, og deres rettsikkerhet. Mennesker med erfaringer og et langt liv vil være preget av forutinntatte holdninger, og når disse da først hadde gjort seg opp en mening ville interessen særlig være rettet mot alt som kunne styrke hens hypotese, uavhengig om en person ble uskyldig dømt eller ikke. Dette tankesettet har heldigvis endret seg en del i nyere tid, men fortsatt er det mange tjenestepersoner som ikke ser hvordan bekreftelsesfellen kan ha en direkte innvirkning på uskyldige personer. De får sin oppklaring og berømmelse, og kan legge saken til side.
Ofte, også i dag, starter justismord i straffesaker med feil og forutinntatte holdninger i politiets etterforskning. Man kan ofte se følgefeil, i form av at andre offentlige aktører blindt lener seg på hva politiet har kommet frem til i sine undersøkelser. De fleste offentlige og kommunale aktører har en tillit til hverandre, som gjør at én feil ofte blir til mange.
Nedenfor har vi utformet et eksempel, som belyser faktiske aspekter vi har vært vitne til i mange av våre justismord-saker.
Eksempel:
Dette konkrete eksempelet på justisfeil starter med at fornærmede lyver under politiavhør. Fornærmede løy på bakgrunn av et økonomisk motiv, samt ønske om hevn av en egentlig ikke relevant årsak (f.eks barnefordeling, krangler o.l.). Politiet etterforsket utelukkende til ulempe for mistenkte, og viktige bevis som var til fordel forble ubelyst i domstolene. De få vitnene som talte til fordel for mistenkte ble vurdert til å ikke være troverdige, ut fra en subjektiv vurdering foretatt av domstolene. Derimot ble vitnene som talte til fordel for fornærmede ansett som pålitelige, ut fra den samme subjektive vurderingen. Deretter ble en uriktig dom fastslått, og domfelte måtte inn til soning. Bak kulissene hadde fornærmede forberedt seg godt for å kunne fremstille sin versjon på best mulig måte. Forberedelsene begynte lenge før mistenkte i det hele tatt ble anmeldt. Forberedelsene bestod av både direkte løgner og halvsannheter ovenfor fremtidige vitner, sletting av bevis, og planting av bevis som f.eks meldinger- som på et senere tidspunkt kunne bli ansett å underbygge fornærmedes forklaringer. Deretter ble det innlevert falske påstander til barnevernstjenesten og skatteetaten, som på sin side støttet seg på politiets konklusjoner, og den rettskraftige dommen. De valgte på bakgrunn av tillit til domstolene og politiet, og ikke foreta seg like objektive og grundige undersøkelser som de ellers ville ha gjort. Tidligere mistenkte, nå domfelte, ble deretter utsatt for følgefeil under behandling hos barnevernstjenesten og skatteetaten. Også dommen i seg selv er å anse som følgefeil på bakgrunn av politiets manglende arbeid.
For mange som ikke har opplevd eller vært vitne til justismord selv, kan det være veldig vanskelig å tro at dette er en reell risiko i Norge. Sannheten er at det dessverre skjer altfor ofte, og mørketallene er store. Mange av disse sakene blir aldri gjenopptatt, det blir aldri medieoppslag, og den utsatte soner dommen sin fullt ut.
Man kan stille seg spørsmålene; hvorfor stoler jeg på at politiet gjør en god jobb? Og; Hvorfor stoler jeg på at domstolene alltid ville klart å finne sannheten selv om politiet gjør feil?
Dette bunner ofte ut i at man er oppvokst med en grunnleggende tillit, på samme måte som dommerne, de barnevernsansatte, og utrederene hos skatteetaten i eksempelet ovenfor. Uansett hvilken instans, etat eller profesjon, har alle en ting til felles. De er mennesker. Og mennesker gjør feil. De har holdninger basert på egne erfaringer, og er på lang vei like forhåndsdømmende som andre kan være. De har et ønske om å bli likt av kolleger, de ønsker suksess, og de kan ha både gode og dårlige dager.
Kvaliteten ved etterforskningen er derfor svært viktig, og det samme gjelder personene som etterforsker. Når man er privatetterforsker har man selv valgt hva man vil spesialisere seg innen - og gjør dette med perfeksjon og stolthet. Disse kan i tillegg videreutdanne seg, og fortsette å tilegne seg kunnskap i en tid som er i konstant bevegelse og utvikling. De har ikke blitt "tvunget inn i en ramme" i henhold til hva de skal lære, og kan fritt velge hvem de vil lære av. Ved å være flere som arbeider om samme sak, være dedikert til jobben, innha riktig kunnskap, ha referanser, være objektiv, og se saken helhetlig, vil man kunne oppklare saken og fremlegge en rapport som fremmer alle de viktige aspektene på en god nok måte. Justismord kan bli oppklart av privatetterforskere som arbeider på denne måten.
Vi i Nordlys Etterforskning arbeider i team. Det vil si at vi består at privatetterforskere med forskjellig utdannelse, kunnskap og en stor dose med personlig egnethet- som jobber sammen om din sak. Vi er dedikerte til jobben vi påtar oss, og bistår ofte personer som mistenker at de er eller kan bli utsatt for justismord.
Desto tidligere man kontakter oss, jo bedre.
Ønsker du å drøfte din sak med oss? Ta kontakt her, eller ring gratis på 94 09 90 95.
Vi arbeider 24/7 for at saker skal bli tatt med den seriøsiteten de fortjener.
- Nordlys Etterforskning - På tide å få svar.
Org.nr.: 831444592MVA
Konto.nr.: 3606 15 81523
Vipps.nr.: 859844
Nordlys Etterforskning AS © Med enerett